Film: Congo River

Congo River er en belgisk dokumentarfilm om en reise opp den gigantiske 4300 kilometer lange Kongofloden. Det er en reise på en av verdens virkelig store elver, fylt av møter med mennesker.

Les mer

Belgierne styrte denne delen av verden i noen ulykkelige tiår. Men den belgiske regissøren Thierry Michel er ikke erobrer. Filmen er fylt av empati og interesse. Elven det seiles på, er enorm og majestetisk, nesten tidløs. Vi følger en fraktelekter fylt med mennesker og dyr på reise under enklest tenkelige kår. Landskapet vi drar gjennom, er fruktbart og med rike naturressurser. Men landet, Zaire, og menneskene vi treffer, er utrolig fattige.
Er så alt pessimistisk? Nei, vi møter folk med kvaliteter vi skjønner kunne blomstre hvis korrupsjon og krig ble skjøvet tilbake. Skipperen på fattigmannslekteren utstråler ansvar og sindighet. Stasjonsmesteren på den nedbombede jernbanestasjonen har ikke løpt fra sin post, arbeiderne hans er i sving med å reparere skinnegangen for n’te gang. Og i den tilgrodde universitetscampus’en finner vi sannelig en enslig professor tilbake – uten elever. Han får seg ikke til å overlate de vitenskapelige samlingene til jungelen.
Dypt inne i landet høres krigstrommene. Her har det vært krig i årtier. Vi konfronteres med de menneskelige omkostningene frislippet av kaoskreftene har hatt, ikke minst for kvinnene. Men tross alt, elven flyter, den renser og gir en slags ro og stabilitet – kanskje storhet – i landskapet. Så får vi tro at det blir disse menneskenes, eller etterkommernes, tur en gang også til å bygge opp samfunn der der det er rom for sindighet og ivaretagelse og ikke bare grådighet og krigslyst. (Folke Gravklev)

| More